Božje oko te gleda

Ne tako daljnega 1921 se je nekemu Vietnamcu prikazala Marija...
Ups, ni bilo čisto tako, sem bil pa blizu - začelo se mu je prikazovati oko in to je tolmačil kot božje sporočilo in ne od katerega božanstva, ki ga že poznamo, ampak od Cao Dai. Očitno je bilo res nekaj na tem saj se je (novi) bog na božični večer 1926 povezal še s tremi Vietnamci, ki so kasneje novo vero ponesli v svet (no, vsaj po Vietnamu). Ja, naslednjo jesen so vero Cao Dai uradno registrirali kot Veliko vero za splošno odrešitev.

Z dobrim marketingom so v naslednjih par letih pridobili več kot milijon vernikov, tisto oko z začetka zapisa pa je postalo simbol vere.
Mogoče sem se malce nerodno izrazil z besedo marketing, ampak vera je bila zasnovana tako, da je vlekla ideje (in ljudi) iz drugih ver. Mislim, da je šlo nekako tako: "Ste budist? Pridite k nam, poleg budizma dobite še najboljše kar premore taoizem, konfucianizem, krščanstvo in islam." ...in tako za vse omenjene religije, pa še naprej: "Niste tradicionalni vernik? Pri nas nudimo tudi spiritizem in animizem".
Mešanico so začinili še s filozofijo Victorja Hugoja, Allana Kardeca...
Če vas osnovne značilnosti vere niso prepričale, pa bo to mogoče storil kateri od njenih svetnikov: Brahma, Višnju, Šiva, Konfucij, Buda, Jezus Kristus, Mohamed, Julij Cezar, Ivana Orleanska, Napoleon, Victor Hugo, Karl Marx, Luis Pasteur, Winston Churchill, Che Guevara...

Center caodaizma je v Tay Ninhu, mestu cca. 90 km severno od Saigona, kjer je postavljena tudi glavna cerkev.

V vsaki saigonski agenciji si lahko za peščico (dobesedno) dolarjev uredite ogled opoldanske maše (nazaj grede proti Saigonu je hkrati še ogled mreže vietkongovskih "predorov" Cu Chi).


Pred prihodom v Saigon sem bil trdno odlolčen, da grem v Tay Ninh v lastni režiji, z motorjem, a sem zaradi vročine in kaotične gneče na cestah spremenil načrt in v najbljižji agenciji odštel slabih 6€ za celodnevno turo.


Leta 1999, pri mojem prvem obisku, je bilo bistveno več vernikov in turistov.

Mašo je bilo mogoče spremljati z balkona (sedaj sta bila oba zaprta)...

... ali z ozadja na tleh - tudi to je bilo sedaj onemogočeno - pravzaprav je bilo za ogled maše na voljo cca. 2x po 3 m - in to za 3 avtobuse turistov (še dobro da tisti dan ni bilo Kitajcev).
Ja, fotografska je še vedno (in vse bolj) težka.

Ni komentarjev: