S sendvičem v roki

Moji bližnji vedno trdijo, da sem glede hrane zelo izbirčen, a jim oporekam, ker jem vse razen....
No, tu se pa začne doooooooooooolg seznam ;) na vrhu katerega je definitivno vsa kuhana zelenjava in drobovina, pravzaprav vse manjvredne vrste mesa. Tako je povsem jasno, da Vietnam ne more biti moja sanjska kulinarična destinacija, saj velik del njihovih jedi predstavlja predvsem kuhana zelenjava.
Seveda pa je tudi veliko ljudi, ki imajo povsem drugačen seznam in ti Vietnam, predvsem pa Hanoi, štejejo za kulinarični raj in vietnamska kuhinja se po svoji prepoznavnosti vse bolj prebija v svetovno prvo ligo.
Čisto nič nenavadnega ni, če "specializirani" turisti ostanejo v Hanoiju cel teden zgolj za raziskovanje ulične hrane in ja, v mestu je že veliko agencij, ki ponujajo kulinarične ture.



Toliko različnih oblik ulične hrane ne boste videli nikjer drugje na svetu, ne, niti Bangkok se ne more primerjati s Hanoijem. V centru praktično ni ulice, ki ne bi imela vsaj stol in "mizico", navadno pa gre za "garažne restavracije", ki imajo svoje goste od zgodnjega jutra do poznega večera.

Priložnostih "obedovalnic" za kratek prigrizek ali malico pa je na tisoče.


Prigriznete lahko tudi med potjo.

Začuda riža ni prav veliko, seveda, če ne štejem riževih rezancev, ki so (predvsem v obliki dobro poznane lokalne juhe pho) na voljo na vsakem vogalu.

Verjetno smo turisti pripomogli k razširitvi ponudbe tudi na sladkarije.

Globalizem pa k mednarodni ponudbi - po pravici povedano pred kioskom ni bilo vrst.

Kar pa ne morem trditi za t.i. Bia hoi junction (bia hoi je točeno pivo, junction pa je vsled Piranskega zaliva že tako skoraj slovenska beseda).

Imajo pa Vietnamci tradicionalno jed, ki so jo sicer povzeli po Francozih (med francosko okupacijo) in jo sedaj uspešno širijo po svetu - zanimivo, predvsem v Francijo. Gre za sendvič, ki ima za osnovo francosko štruco (baguette), polnjen je pa običajno z mesom in več vrstami zelenjave. Skozi leta so se razvile stotine razčic, tudi take s sladoledom.
V Hanoiju imajo najboljše sendviče v Bahn Mi 25 - in to ni zgolj moje mnenje in tudi vrste čez cel dan potrjujejo, da ne gre za reklamno muho enodnevnico.


V glavnem gre za "take away", ker je v "restavraciji" le redko tako prazno kot na fotki.



Sem jih poskusil tudi na drugih lokacijah po mestu, a 25ka definitivno zmaga.

Ni komentarjev: