Kosovo republik

Lani se je foto potepanje (po Romuniji in Moldovi) kar dobro obneslo in smo se odločili, da gremo spet na pot. Spet med "nerazvite, tokrat na jug. Zbralo se nas je za pravljično število fotografov (brez Sneguljčice), najeli smo kombi in v petek popoldan (smo morali počakati, da so na kombiju zamenjali zavore // če bi še gume, bi bilo pa sploh OK) zdrveli vse do Peči.

Kosova se medlo spomnim še iz ranjke Juge in kaj dosti se ni spremenilo. Opaziti je bilo le veliko novogradenj in neizmerno število bencinskih črpalk, vsako s svojim imenom.

Rugovska klisura je bila prvi foto postanek.

Ironija, da smo si na Kosovem največ časa vzeli za ogled srbskih samostanov. Pečka patriarhija ima prav posebno vlogo v srbski zgodovini in (sprva zelo nejevoljna) redovnica nam je veliko povedala o zgodovini cerkve.

Fotografiranje v notranjosti je bilo najprej strogo prepovedano, celo fotoaparate smo morali pustiti pred vhodom v cerkev, na koncu pa se je redovnica le omehčala in nam dovolila par minut škljocanja.




Naslednji postanek: Visoki Dečani. Tako kot Pečka patriarhija tudi ta samostan za novozgrajenim, visokim zidom in močno zastražen, z do zob oboroženimi vojaki mednarodnih sil.

Fotkanje v notranjosti spet prepovedano. No, Mirko je menil, da bi se dalo kaj urediti in je za dovoljenuje vprašal enega "domačina", pri tem pa nerodno omenil, da prihajamo iz Slovenije. "Ne može", je bil jedrnat in glasen odgovor. Neprijazen pogled je stavek le še dopolnil.
Usmiljenje je za trenutek pokazal le en redovnik.

Po zaviti cesti proti Makedoniji.

Šarplanina je bila še krepko zasnežena.

V dolini pa se je prebujala pomlad.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Wow all I can say is that you are a great writer! Where can I contact you if I want to hire you?