Tamilski tigri - LTTE


Osvobodilni tigri Tamilskega Eelama (Liberation Tigers of Tamil Eelam - LTTE) je bila tamilska vojaška organizacija, ki se je borila za ustanovitev neodvisne države Tamilski Eelam na tamilskem (severnem) delu Šrilanke.
Glede na njeno delovanje jo je večina zahodnih držav (pa tudi Indija, Malezija...) prepoznalo kot teroristično organizacijo, saj so v svojem boju napadali tudi civilne cilje, večkrat izvajali masakre nad domačini, samomorilski napadalci in otroci vojaki pa so bili sestavni del njihove vojske. Med drugimi so ubili tudi predsednika Sri Lanke (Ranasingh Premadas) in indijskega predsednika vlade (Radjiv Gandhi), "svetovno znani" pa so njihovi napadi na mednarodno letališče Bandaranaike (Colombo), na pristanišče Trincomalee in samomorilski napadi v Colombu.
Oboroženi spopadi med Tamilskimi tigri in vladno vojsko so od l. 1975 prerasli v dolgoletno državljansko vojno, ki se je končala šele l. 2009 s popolnim porazom LTTE.

Spomenik pri prehodu Elephant Pass, ki je strateška točka za dostop do polotoka Jaffna. Med državljansko vojno so se tu odvijali srditi boji in prehod je večkrat zamenjal "nadzornika".

Ena izmed vej LTTE so bili Pomorski tigri in pri bojevanju so uporabljali tudi podmornice, predvsem za samomorilske akcije.
Na SV delu otoka (ki je bil pod nadzorom LTTE) je na kraju njihovega nekdanjega oporišča in testnega poligona sedaj razstavljeno nekaj (ostankov) njihovih plovil.

Očitno so imeli tudi bolj velikopotezne načrte.

Hitre gliserje z močnimi motorji so prav tako uporabljali za samomorilske napade, pa tudi za bliskovite napade na vojaške ladje. Menda so imeli tudi radarjem nevidne velike kovinske čolne iz S Koreje.


Njihove tarče niso bila le vojaška plovila, ampak so delovali tudi kot pomorski pirati. Napadli so več tovornih ladij tudi izven srilanških teritoralnih voda, ugrabili in celo pobili posadke, nekatere zajete ladje pa potem uporabljali za transport ali napade.
Ena izmed zajetih ladij je bila jordanska MV Farah III (njene razbitine na zgornji fotki), ki je prevažala nekaj tisoč ton riža iz Indije proti J Afriki.

Ni komentarjev: