Kupim...

kosmodisk, dormeo, lectus...karkoli, samo, da mi bo hrbtenica hvaležna.
Zle slutnje o vožnji iz Gvatemale do Mehike so se spremenile v nočno moro. Prav za konec avtobusnih voženj so me razveselili s kitajskim minibusem in že pogled nanj mi požene strah v hrbtenico in kolena. Upravičeno. Iz izkušej (in žal jih ni malo) vem, da so ti busi narejeni za ljudi "malce" manjše rasti. 190cm žive rasti ne gre med sedeže, pa tudi če odrežeš kak prst, del pete ali celo koleno. Veselja še več, ko sem ugotovil, da mi je namenjen sedež na kolesu, kar pomeni, da imam pod nogami (ki jih itak ne spravim med sedeža) še pločevinasto škatlo, ki zavzema polovico odmerjenega prostora. Užitek na kvadrat, ki ga privoščim le najbolj zagrizenim mazohistom.
Napovedanih 7 ur vožnje se je spremenilo v dobrih 10, z vmesnim prenašanjem prtljage med mejnimi prehodi - tako, malo za rekreacijo in savnanje.
Na začetku smo se še malo šalili (bus je bil povsem EU - Italijani, Nemci, Francozi, Slovenec), a vrag je hitro odnesel šalo in od Belizeja, ko smo napolnili še pomožne sedeže je bilo slišati le še stokanje in ječanje.
Dve urci čakanja v Chetumalu in skoraj 6 ur vožnje (z normalnim busom) do Meride in dan, ki se je začel ob 4:30 se je končal ob 23:30, ko sem našel prenočišče za prvo noč v Mehiki (sem ga že zamenjal, le zakaj :))

Še par besed o Belizeju.
Največji "texas" med vsemi srednjeameriškimi državami. Zidane hiše so zgolj izjema, pravilo pa lesene (iz desk ali iverk) kočure na kolih (nekaj podobnega kot v Laosu in Kambodži), okoli katerih je nekaj školjk odsluženih avtomobilov, kakšen pločevinast sod in seveda polno drugih nujno potrebnih stvari. Ljudje (rastafari look in zamorske zadnjice) so črni in govorijo angleško.

2 komentarja:

loonanai pravi ...

joj joj joj...
Tale zadnja slika me spomni na mojo lansko Kitajsko, ko sva šla s temi "buski" in se vozila nekih 6 uric. Seveda sva bila edina "nekitajska" turista in ne moreš verjet - prihranili so nama najboljše sedeže - tiste na sredini, ta rezervne.. Groza :)

A to so tisti "opevani" shuttli? Sem brala v LP, da vozijo tudi že za 4 osebe (kar smo mi) - Antigua - Copan za nekih 30$ (direktno hotel-hotel)..
Mi bi se radi izognili tistim kurjim busom na dolgih razdaljah...

Kakšne so pa ceste? Recimo Antigua - Flores? Mi nameravamo iti z nočnim Hedmanom, da prespimo na busu, sicer sem nekje brala, da so nočni nevarni, ampak vprašanje je, koliko bolj kot v Mehiki? Midva sva namreč predlani večinoma potovala po Mehiki ponoči, pa nisva nikoli dobila slabega občutka...

Kako pa je s povezavo Flores - Tikal? Verjetno voziš po poljih, al kako?
:D
Ti si spal v Tikalu, a si šel navsezgodaj iz Floresa?

MarkoP pravi ...

Jah, to so opevani shuttli :(
V Gvatemali sem se z njimi (včasih so tudi kombiji, a z enakim "udobjem") vozil iz Antigue v Chichi in nazaj, v Pana in nazaj ter med Floresom in Tikalom. Med Antiguo in GUA pa smo bili le 4 in so nas peljali kar z avtom.
Antigua-Flores sem izbral nočni bus I.class in glede na izgled drugih busov mi ni bilo žal. Že ta je bil (sicer doubledecker) pošteno razmajan, a se je dalo varno in celo z nekaj spanca preživeti noč (od 21 do 5). Mogoče je takoj nadaljevati do Tikala (shuttli začnejo ob 6, prtljago lahko pustiš v Jungle Inn ob vhodu v Tikal), a jaz sem se odločil za ogled naslednji dan.
Ceste so asfaltne in "asfaltne" ;) Veliko je lukenj in še več tistih grbin za zmanjševanje hitrosti.
Lani sem se vozil od Srinagarja do Manalija, tako da nimam več pravih meril kaj naj bi bile slabe ceste, saj je bila tam res norišnica!!!