Kjer ni turistov

Iskreno povedano sem v Angkorju pričakoval množični turizem (no, presenetila me je številčnost - zelo) in zato sem že krepko pred odhodom naredil svojo obvezno domačo nalogo: poiskati nekaj, kamor "običajni" turisti ne hodijo.
Na spisek sem takoj vpisal Beng Mealea (domačini izgovarjajo: bang meli), ki sva jo s Kim pred osmimi leti našla tako, kot je na zgornji fotki. Takrat ti templji še niso bili znani in dejansko sva bila edina obiskovalca.

Sedaj so področje dodobra očistili, naredili potke, asfaltirali cesto in povečali obisk.





No, ni tako divje, kot je bilo, je pa še vedno zelo zanimivo in čisto drugače, kot očiščeni templji Angkorja. Obisk templjev sva tudi odložila na pozno popoldne, ko se je turistični naval že močno razredčil in bilo je prav fajn.

Ampak arheološki sladkorček sem pa seveda pustil za konec ;)

Moje predpopotne domače naloge pomenijo velikooooo časa prebitega med brskanjem po člankih, forumih, opisih, med gledanjem fotk in video zapisov o načrtovanih lokacijah, Nagrada pa potem nekaj takega, kot je bil v tem primeru Koh Ker.


Toliko stran od Siem Reapa, da tja ne hodijo turisti, toliko "nov", da množice še ne vedo zanj in tako fajn, da sva najela avto (s šoferjem) za turo do tja.


Vse "razmetano", zaraščeno, z ogromnimi pajčevinami, kot se za templje stran z uhojenih poti tudi spodobi.

In ko se prebiješ skozi "preddverje", se izza obzidja pojavi čistina s čisto pravo piramido.


Ja, res, tudi v Kambodži imajo piramido (bogve, koliko se jih še skriva v džunglah).

Čas jo je že malce razdejal, a za dobro tisočletje pod milim nebom še vedno solidno izgleda.

Tam daleč v džungli se pa menda še vedno skriva vsaj še nekaj deset podobnih templjev. Ne raziskujte, ker področje še vedno ni v celoti očiščeno min.Si pa lahko privoščite kak kipec s tega področja - skozi desetletja (stoletja?) je bilo na odročnem področju ogromno plenjenja in artefakte še danes prodajajo na avkcijah.

Torej.
Če si obisk Angkorja in okolice dobro načrtuješ, vzameš nekaj več časa in brezglavo ne slediš množicam, potem se da marsikaj ogledati v miru in tudi za kako fotko je dovolj priložnosti.

Ni komentarjev: