Diši, diši, diši

Dobrih 100 let je bila Quảng Phú Cầu povsem običajna obrtniška vas, kjer so izdelovali dišeče pačke (no, pravzaprav nič ne diši, ker gre v bistvu za kadila, a kadilna palčka se mi ne zdi najbolj posrečena skovanka).
Nimam pojma kdaj, kako in zakaj se je to spremenilo, a dejstvo je, da je v zadnjih letih postala turistična atrakcija in "obvezna IG točka". Mogoče/verjetno so k temu pripomogle kake spletne fotke rdečih "šopkov", ko palčke sušijo na dvoriščih, ulicah...
Tradicionalni rdeči so se pridružile še druge barve, šopke postavljajo v vse mogoče kombinacije, na voljo so lestve, primerna ozadja, za pravi denar tudi modelka/manekenka.
Ja, sedaj se vse vrti okrog denarja - vstopnina za IG fotkanje stane 100.000 VND (cca. 3,70€) - dajte v kontekst ob podatku, da je mesečni dohodek od izdelave palčk, na prebivalca, nekje 150-200€

Za IG mi "dol visi" zato sem  večino časa v vasi porabil za ogled postopka izdelave, šele na koncu sem pokukal na par dvorišč - ja, lahko je zelo instagramabilno ;)











 

Ni komentarjev: