Phuket Vegetarian Festival - IV. del

A ni celoten festival le v znamenju "prebadancev". Ob večerih se družijo po različnih templjih, mal hodijo po žerjavici, pa po žebljih ali lestvi narejeni iz rezil, se mlatijo s cunjami, ki so jih predhodno namakali v vrelem olju.... in igrajo podobne družabne igre ;)
Pa tudi v sami povorki je še en noro zanimiv del. Mladci nosijo na nosilih svoja božanstva, ljudje pa jih obmetavajo s petardami (hmm, nekakšnimi pasjimi bombicami). Pa ne z eno ali dvema, tudi ne z desetimi ali dvajsetimi; naenkrat je v igri nekaj sto bombic - dobesedno! in dogajanje se z vsakimi nosili ponavlja na vsakih par deset metrov. Še en prizor, ki se ga z besedami, a tudi s fotografijami ne da opisati. Vse skupaj je podobno Bejrutu ali Sarajevu v "tistih" časih.
Na srečo so vsaj posledice bistveno milejše - opečeni hrbti, prsi in roke, kakšne vnete oči in polna pljuča dima.
Ene dvakrat sem šel v sredino dogajanja, a hitro spoznal, da niti slučajno nisem primerno opremljen (je bilo par fotografov z maskami, smučarskimi in delovnimi očali in bili so povsem prekriti z oblačili in brisačami), saj sem bil v kratkih hlačah in v majici s kratkimi rokavi. Z opeklino na nogah in razbolenimi bobniči sem si raje izbiral bolj varne lokacije.


















3 komentarji:

brajdo pravi ...

hudo, taprava vojna

Unknown pravi ...

Živjo Marko, evo se oglašam..sem tista, ki gre letos na tale festival in mislim, da bo noro...tako po doživetju kot po gledanju vse te prizore v živo... glede na to, da si rekel, da naj bi bila prenočišča kar zasedena v tem času, je potem res najboljše, da se prej nekaj rezervira... dejansko se nagibam v D's Corner, ker je zelo blizu lokacij, da ne rabim še na prevoz gledat, ker plan je bit pri templju že zelo zgodaj zjutraj...baje je ok ura že ob 6ih... kako je pa s fotkanjem vsega tega? je težko dobit dobro fotko? mislim, da je gneča precejšnja..vsak nasvet mi bo prav prišel :)

MarkoP pravi ...

Sawadee ;)
Obljuba dela dolg....
Glede na to, da greš na Phuket z namenom, verjetno vsaj približno veš kaj te čaka - no, ne povsem :))))
Najprej poskušaj na netu najti razpored dogajanja. Vse skupaj mislim da traja 9 dni, procesije pa (če se prav spomnim) so le 2x ali 3x. Tudi za ostalo dogajanje poskušaj najti vsaj okvirme urnike in lokacije (templji so majhni in z ulice dostikrat skoraj neopazni). Phuket town je velik!!!!
Fotkanje je lahko in težko. Več ali manj ti nihče ne preprečuje približevanja, a je treba vseskozi paziti na dogajanje, na množico, na kri, ogenj... Včasih kar težko, ker te pri gledanju skozi objektiv hitro kam zanese. Pri prebadancih pazi, ker so v transu in če nimajo spremstva nikoli ne veš kaj bodo naredili, kam bodo odšli, se s krvavo sekiro zaleteli vate... Pri petardah je pa sploh noro. Sem videl fotografe z zaščitnimi maskami, smučarskimi očali, čeladami... če hočeš posneti kaj od blizu: temeljita zaščita (tudi za foto)! Sam sem bil na to povsem nepripravljen in mi je bilo pekoče žal. Pazi na fotoopremo, denar, dokumente!!!!!! Še posebej zvečer med množico pri templjih.
Je pa to čas, ko gre monsum h koncu, a so nalivi kar zanesljivi - kakšna vrečka za foto in dežnik zate.
Če je še kaj - ne boj se vprašat ;)