Tiahuanaco in Pumapunku


Vsi vemo kje so "Velike piramide" in vsi vemo kako so jih zgradili, kajne?
Mogoče je kdo že tudi slišal za Tiahuanaco (Tiwanaku), a kar dvomim, da je med vami veliko poznavalcev Pumapunka.
"Ta zaresni" zgodovinarji so prepričani kam v zgodovino umestiti oba kraja (cca. 1500 pred našim štetjem), manj prepričljivi so pri svojih razlagah zakaj so zgradili pristanišče 20 km stran od obale Titicace in kako so nekaj sto tonske kamnite bloke spravili desetine kilometrov daleč (jah, tako kot pri egipčanskih piramidah).
"Manj resni" zgodovinarji pa pravijo, da začetki sežejo vsaj 12000 ali celo 14000 let v čas pred začetkom našega štetja. Prav bogolkletna pa se zdijo razmišljanja, da vseh tistih kamnov (najtežji blok naj bi po ocenah tehtal 440 t, veliko jih je pa s težo med 100 in 200 tonami) niso prenašale človeške roke in da je tako tudi z obdelavo kamnov (milimetrsko natančno narejene črte, povsem okrogle vdolbine....)
Skratka sila zanimivo mesto, ki pa je žal popolnoma neurejeno in brez "zgodbe" ali vsaj malo vedenja o skrivnostni zgodovini skoraj nevredno obiska.












3 komentarji:

Asta pravi ...

Lepo je pogledati kraje, kjer še nikoli nisem bila... Lepe fotografije!

MZ pravi ...

po mojem se preveč perecenjujemo. Moje mnenje je , da so tehniko poznali že pred tisočletji, zaradi ne vem česa pa se je znanje izgubilo in pozabilo.

MZ pravi ...

zelo rad bi si to enkrat ogledal. slike so super!