PooPooPaper

Tajci so znani po svoji podjetnosti, tako da ni nič nenavadnega, če so sposobni prodati tudi drek, no, tule so šli še dlje in iz dreka naredili biznis, pravzaprav eko biznis.

Na obrobju Chiang Maija je hmm, ne vem kako bi poimenoval, obrtna delavnica, predelovalnica, prodajalna... skratka podjetje, ki se ukvarja z drekom, v glavnem s slonjim.
Dejstvo je, da slon ogromno poje in kar gre na eni strani noter, pride na drugi ven in to v taki obliki, da je še vedno uporabno.
Ideja, da iz slonjih iztrebkov naredijo papir je vsekakor odlična, a so tu idejo še nadgradili, tako da z vodenimi turami, kjer se turisti seznanijo s postopkom izdelave še dodatno zaslužijo.







Verjetno sem že kdaj izrazil svoje navdušenje nad tajskim turizmom, a naj ga ponovno - dejansko se znajo iti. Ta Poopoopaper je tipičen primer: predelava nečesa, kar bi pri nas v najboljšem primeru končalo na njivi, vodena tura in razlaga postopka (to je na Tajskem stalnica tudi pri drugih, bolj običajnih obrteh - kaj pa pri nas?), udeležba turistov pri izdelavi in na koncu si vsak lahko sam izdela še izdelek, ki ga seveda plača v dobro založeni trgovini.



Mimogrede - če vam je konjski ali kravji drek bolj domač ali pri srcu - tudi iz njega je mogoče izdelati papir, le malo več svežih rastlinskih vlaken je treba dodati.

Ni komentarjev: